Herkesin merak ettiği bişeyler vardır bu hayatta.Benim merakım hayatımızda sıradanlaşmıs, varlığını

mertkocturk

Herkesin merak ettiği bir şeyler vardır bu hayatta. Benim merakım hayatımızda sıradanlaşmış, varlığının olmadığını düşünmediğimiz şeylerin nasıl oldu da keşfedildiği..
Örneğin yer çekimi kuvveti. Daha çok küçükken öğrendik ve nedenini sorgulamadık. Oysa yerçekiminin varlığının bilinmediği dönemlerde vardı dünya tarihi üzerinde .
Peki kim nasıl keşfetti?
Dediğim gibi benim merakım da bu tarz şeylerin nasıl keşfedildiği,kimler tarafından keşfedildiği ve icadının arkasındaki hikayeler ...şimdiden iyi okumalar :)

Bu Blogda Ara

3 Haziran 2015 Çarşamba

Kimin aklına "ya hadi helikopter yapayım" diye bir fikir gelebilir ki?

Helikopter dikey iniş ve kalkış yapabilen döner kanatları olan hava taşıtıdır. Helikopter isminin Yunancada heliko pteron yani hareket eden kanatlar anlamına gelmektedir.
Helikopterin icadı İskoç bir gemi mühendisi olan William Deny ile beraber anılsa da sanat ve bilim tarihinin en meşhur isimlerinden olan Leonardo Da Vinci dahi benzer çizimler yapmıştır. Pervane yardımıyla uçan bir hava taşıtı üzerine de çalışmalar yapmıştır.
Helikopterin mucidi, dikey uçuş ile insanları yerden havalandırabilen ilk helikopter planlarını 6 Ocak 1905 tarihinde E. R. Mumford çizdi. Çizimi kâğıt üzerinde tasarlamış olsa da yaptığı planları hayata geçirilmesi için uzun zaman beklemesi gerekmiştir. İlk yapılan denemelerde motor teknolojisi kısıtlı verim üretebildiğinden dolayı motorlardan istenilen verim alınamamış. Helikopterin gökyüzündeki hâkimiyeti için 10 yıldan fazla bir süre beklenmiştir. Üretimini de İskoçyalı gemi yapımcılarından olan William Deny and Brothers tarafından gerçekleştirilmiştir.
6263_helikopter

Geliştirilen ilk helikopter tasarımda helikopterin altı tane pervanesi bulunmakta idi. 1911’’de denemeler bambu iskelete monte edilmiş 45 beygir gücünde bir motor ile yapılmaktaydı. Kısa zamanda bambunun hafif olmasına karşın hava taşıtı için dayanıksız ir iskelet malzemesi olduğuna karar veren William Deny gövde yapımı için metal kullanımının kaçınılmaz olduğunu fark etti. Yapacakları metal iskelet helikopterin ağırlığını arttırsa da bir sonraki yıl yapılan denemelerde yaptığı ilk denemelerde yerden üç metreye kadar havalanmayı başardı. Ancak bu üç metrelik kalkış için birkaç kişinin yardımı gerekliydi. Helikopterin pek bir manevra kabiliyeti de yoktu.
Thomas Edison ’da helikopter ile ilgilendi. Helikopterde elektrik gücünden yararlanmayı düşünüyordu. 20 YY’’ın başında Maurice Leger, Monac ’da iki pervaneli helikopter yaptıysa da bu yapılan helikopter havalanamayarak yerde kaldı.
1907’ de Fransız Breguet 300 kiloyu aşkın dikdörtgen biçiminde bir helikopter ile 4,5 metre yükseklikte 22 metre kadar uçtu.
Helikopteri İlk Kim Buldu?
Amerika ve Avrupa’’da yapılan sayısız helikopter modeli pratik olarak en küçük bir değer taşımamalarına rağmen deneysel olarak bir hayli faydalı oldular. Bu esnada Rusya’da İgor Sikorsky isminde bir genç gerçek anlamı ile helikopter yapmanın ve bu helikopteri uçurmanın hayalini kuruyordu. 1908’’de babasını ikna ederek Paris’’e gitti. Orada bu konu ile ilgili bilmediği şeyleri öğrenmek için çabaladı. Rusya’’ya döndüğü zaman yerden havalanamayan bir helikopter yaptı. Daha sonra ikinci yaptığı helikopter havalandı ama pilotsuz hali ile havalandı. Sikorsky halinden vazgeçti ve sabit kanatlı uçak alanında çalışmalara başladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder