Herkesin merak ettiği bişeyler vardır bu hayatta.Benim merakım hayatımızda sıradanlaşmıs, varlığını

mertkocturk

Herkesin merak ettiği bir şeyler vardır bu hayatta. Benim merakım hayatımızda sıradanlaşmış, varlığının olmadığını düşünmediğimiz şeylerin nasıl oldu da keşfedildiği..
Örneğin yer çekimi kuvveti. Daha çok küçükken öğrendik ve nedenini sorgulamadık. Oysa yerçekiminin varlığının bilinmediği dönemlerde vardı dünya tarihi üzerinde .
Peki kim nasıl keşfetti?
Dediğim gibi benim merakım da bu tarz şeylerin nasıl keşfedildiği,kimler tarafından keşfedildiği ve icadının arkasındaki hikayeler ...şimdiden iyi okumalar :)

Bu Blogda Ara

27 Mayıs 2015 Çarşamba

Grahaaaam Kimle konuşuyorsun gece gece ?




Yüzyıllar boyunca insanlar uzak yerlerle haberleşmeyi sağlayacak işaretler gönderme yollarını aradılar. Mesaj iletmek için başvurulan ilk yöntemler, açık havada yakılan ateşler ve parlayan aynalardı. Fransız Claude Chappe 1793'te icat ettiği mesaj iletme makinesine, "uzaktan yazan" anlamında "telgraf" adını verdi. Bu aygıtın işleyişi, kule tepesine takılmış hareketli kolların kullanılmasıyla oluşturulan işaretler yardımıyla rakam ve harfleri iletmeye dayanıyordu.
Sonraki 40 yıl içinde elektrikli telgraf geliştirildi ve 1876'da Alexander Graham Bell , ilk kez konuşmaları teller aracılığıyla iletmeyi sağlayan telefonu icat etti.



A. Graham Bell telefonu icat etmeden önce, yaklaşık olarak otuz yıldan beri haberleşme amacıyla telgraf kullanılmaktaydı. Elektrik sinyallerinin telgraf ile iletilebilmesi, Bell’in telefonun icadıyla ilgili çalışmalarına ve araştırmalarına ışık tutmuştur. Çoklu telgraf ya da harmonik telgraf üzerine çalışmalar yürüttü. Müzikle olan yakın ilgisi sebebiyle notaları esas aldı ve birden çok elektrik sinyalini aynı tel üzerinden gönderilebileceği ilkesine göre çalıştı. 1874 yılına gelindiğinde Western Union Telegraf şirketi çalışmalarına destek vermeye başladı. Çoklu telgraf üzerine çalışmalar yaparken, elektrik sinyalleri aracılığı ile konuşabilme fikri bulunmaktaydı.
Graham Bell ile Thomas Watson, Western Union’un zorlamasından dolayı harmonik telgraf üzerine çalışırlarken, Graham Bell telefon ile ilgili düşüncesini ilk olarak 1875 yılında Smithsonian Enstitüsü’nün müdürü Joseph Henry’ye anlattı. Bu fikre olumlu görüş belirten Joseph Henry ile yaptıkları görüşmeden sonra telefon ile ilgili çalışmalara ağırlık verdiler. Bell ve Watson, 1875 yılının Haziran ayında tek kablo üzerinde değişik tonlarda elektrik akımın aktarılabileceğini ispat ettiler. Ses iletimi konusunda bir cihaz icat etme hedefine ulaşılmak üzereydi. 2 haziran 1875 yılında harmonik telgraf tekniği ile yaptığı deneylerde, bir tel üzerinden ses duyabilmişti.

Alexander Graham Bell, 9 mart 1876 tarihinde telefonun patentini aldı. Telefonla yapılan ilk görüşme 10 Mart 1876 tarihinde, Boston’da Exeter Place’deki 5 no’lu binada yapıldı. Graham Bell, yardımcısını arayarak “ Buraya gel Watson, sana ihtiyacım var” diyerek ilk telefon görüşmesini yapmıştır. A. Graham Bell’in icat ettiği telefon, 25 Haziran 1876 tarihinde Philedelphia’da sergilenmiş, ilk müşterisi de Brezilya İmparatoru olmuştur. İlk özel telefon ise 1877 tarihinde Cahrles Williams adlı elektrik mühendisinin ofisine kuruldu ve sonrasında Williams Graham Bell’in telefonlarının seri üretimini üstlendi.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder